3 minute - Timp de citire (622 cuvinte)
Important – refuzați noile oferte ENEL! Model de refuz
13
  18-04-2022
  15915
  0

Important – refuzați noile oferte ENEL! Model de refuz

Contractele privind furnizarea energiei electrice se reînoiesc anual. Mai exact, se reînoiește Anexa A la contract ce conține prețul per kWh care va fi aplicat în următorul an contractual. Conform contractului, oferta privind noile condiții economice (Anexa A) se transmite clientului cu cel puțin 60 de zile înainte de expirarea ciclului contractual anterior de 12 luni. Ca orice ofertă, ea poate fi acceptată sau refuzată. Cu mențiunea că, potrivit art. 23.3 din contract, refuzul trebuie exprimat în scris și comunicat furnizorului de energie în termen de 15 zile de la primirea ofertei. Se poate comunica prin poștă la adresa furnizorului sau prin e-mail.

Mai mulți colegi avocați au dat sfaturi populației cu privire la facturile de energie electrică și gaze, de la procese pe clauze abuzive la modele de excepții de neconstituționalitate. Demersuri juridice destul de greu de înțeles pentru o persoană fără pregătire juridică. Însă, până la procese, totul începe cu vigilența clientului. Orice speculant se bazează pe ignoranța, pe lenea mentală a clientului când crește prețul (sau pe distragerea atenției – război etc). Pentru a înțelege cât mai bine, vă voi da exemplul meu personal.

Contractul meu de furnizare a energiei electrice se reînoiește anual la începutul lunii iulie. În prezent, conform Anexei A la contract, mi se aplică un preț de 0,374 lei/kWh la care se adaugă TVA și taxe.

oferta veche

La data de 16.04.2022 am primit prin e-mail (probabil marea majoritate a oamenilor vor primi prin poștă) noua ofertă privind majorarea prețului la valoarea de 1,339 lei/kWh (+TVA și taxe) și aplicarea acestuia pentru noua perioadă contractuală iulie 2022 – iulie 2023. Cu alte cuvinte un preț de aproape 4 ori mai mare, o scumpire de 400%.

 oferta noua

Numai că, potrivit art. 1 și 2 din OUG 27/2022:

„(1) Prin derogare de la prevederile art. 80 alin. (2) din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, preţul final facturat de către furnizorii de energie electrică/operatorii de distribuţie de energie electrică care asigură revânzarea energiei electrice este:
a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh;
b) maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh şi 300 KWh inclusiv;
c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici.
(2) Prin derogare de la prevederile art. 180 alin. (1) din Legea nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este:
a) maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici;
b) maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică.”

În consecință, mi-am calculat consumul lunar mediu pe 2021 adunând toți kWh consumați (îi găsiți pe facturi sau în secțiunea Index din aplicația Enel, dacă o folosiți) și apoi împărțind la 12. Mi-a rezultat un consum mediu lunar de aproximativ 260 kWh, încadrându-mă așadar la art. 1 lit. b de mai sus. Prin urmare, am formulat notificarea de mai jos, refuzând oferta. Nu uitați, refuzul trebuie formulat în scris și trimis în maxim 15 zile de la primirea ofertei, prin poștă la adresa furnizorului sau prin e-mail. În plus, puteți sesiza și ANPC, conform art. 16 și următoarele din OUG 27/2022, iar amenzile pentru furnizorul de energie pot fi usturătoare. Succes!

adresa refuz

×

Îți vom trimite un e-mail în momentul în care este publicat un articol nou pe pagina noastră. Te rugăm să îți introduci numele și adresa de e-mail pentru primi notificări.

 

Comentarii

Încă nu există comentarii. Lasă un comentariu.
Adresa ta de e-mail NU va fi publicată pe site.

Captcha Image

Articole care te-ar putea interesa