Violența domestică, acest flagel care afectează semnificativ țara noastră – în special sectorul feminin, este definită ca fiind orice inacţiune sau acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială, spirituală sau cibernetică, care se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima.

Această definiție este dată de Legea 217/2003, care în continuare explică fiecare gen de violență și posibilele moduri de manifestare. Astfel:

Conform legii, în nicio formă şi în nicio împrejurare, obiceiul, cultura, religia, tradiţia şi onoarea nu pot fi considerate drept justificare pentru niciun tip de acte de violenţă dintre cele descrise mai sus. Așadar, pentru cei de „modă veche” care cred că doar ochii tumefiați reprezintă violență domestică iar restul intră la „scandaluri normale”, mai citiți odată atent cele de mai sus.

În continuare, legea stabilește care sunt instituțiile cu atribuții în acest domeniu, dintre care amintim doar una, poate cea mai importantă, și anume Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între femei și bărbați.

Un caz de violență domestică este prin natura sa urgent, în special dacă vorbim de violență fizică. Prin urmare, ce poți face în calitate de victimă? Adună orice fel de probe poți (înregistrări, mesaje transmise prin social media etc) și sună la poliție. Trebuie să ceri ajutorul poliției și să le soliciți emiterea unui ordin de protecție provizoriu1.  Printr-un astfel de ordin, emis pe o perioadă de 5 zile, agresorul poate fi evacuat din locuință, poate fi obligat să păstreze distanța față de victimă și să poarte un sistem electronic de supraveghere care îi va monitoriza locația.

Ulterior sau chiar simultan, ia legătura cu un avocat pentru a te asista în obținerea unui ordin de protecție definitiv care poate fi emis doar de instanțele de judecată. Acest ordin poate fi dispus pe o perioadă de 6 luni dar se mai pot solicita și alte ordine după expirarea perioadei dacă agresorul nu și-a îndreptat conduita sau încă persistă o stare de pericol. Încălcarea acestor ordine de protecție constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Sigur, modul de manifestare al violenței domestice poate fi încadrat și la diverse infracțiuni sau poate constitui baza solicitării unor daune morale și materiale, dar primul pas important și urgent pentru victimă este să înlăture starea de pericol.

-----------------------------------------------

1 În practică, din păcate, organele de poliție sunt încă prea puțin instruite și receptive la acest fenomen. De aceea e important să aduni un minim de probe când soliciți ajutorul poliției pentru a nu fi doar cuvântul victimei împotriva cuvântului agresorului. Iar dacă poliția ezită să acționeze și tu te simți în continuare într-o stare de pericol, contactează un avocat.