Regimul petardelor și al artificiilor din România este unul destul de strict, însă în realitate materialele pirotehnice sunt folosite de cele mai multe ori în locuri interzise și de către minori nesupravegheați. Petardele, pocnitorile și alte obiecte de acest fel au devenit din ce în ce mai accesibile, existând acum posibilitatea de a le achiziționa chiar și online. Având în vedere numărul de persoane care sunt rănite anual din cauza folosirii acestora, ne-am gândit să reamintim care este regimul comercializării și utilizării materialelor pirotehnice în țara noastră.

Potrivit Legii nr. 126/1995 republicată privind regimul materiilor explozive, utilizarea articolelor pirotehnice în scopuri de divertisment este permisă doar persoanelor cu vârsta de peste 16 ani, cu condiția ca acestea să prezinte un risc foarte scăzut și un nivel de zgomot neglijabil. Prin Hotărârea de Guvern 95/2011 s-a stabilit care sunt categoriile de materiale pirotehnice care pot fi utilizate de către tineri. Mai exact, aceștia au voie să dețină și să utilizeze materiale care fac parte din categoriile 1 și P1, respectiv:

Celelalte categorii de materiale pirotehnice precum petarde, minirachete, roți zburătoare, mine,  baterii, pocnitori săltărețe și altele, pot fi folosite doar de către pirotehnicieni și numai în scopul pentru care sunt destinate. Pentru nerespectarea acestor prevederi amenzile sunt cuprinse între 5.000 și 7.500 de lei. De asemenea, este prevăzută pedeapsa cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă pentru:

Cei care sunt autorizați să utilizeze astfel de materiale trebuie să respecte reguli stricte în ceea ce privește spațiul și perioadele de timp în care acestea pot fi folosite. Potrivit art. 34 alin (2) din Legea nr. 126/1995, este interzisă folosirea materialelor pirotehnice de către persoanele fizice sau juridice autorizate:

Cei care nu respectă limitările din lista de mai sus riscă, conform legii, amenzi cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei. Tot Legea nr. 126/1995 prevede și că sancțiunile pentru nerespectarea normelor privind distribuirea și utilizarea materialelor pirotehnice pot fi aplicate de către inspectorii de muncă din cadrul Inspecţiei Muncii, precum şi de către poliţişti.