Dacă ai decis să fii propriul tău stăpân, te felicit! Înainte de înființarea unei firme, te sfătuiesc să apelezi la un avocat specializat în domeniul business – fiscal sau la un contabil pentru a vedea dacă nu cumva obiectului tău de activitate nu i s-ar potrivi mai bine o altă formă de organizare – PFA sau întreprindere individuală. Dacă știi că un SRL este varianta bună pentru tine, iată pașii pe care trebuie să îi urmezi.

Rezervare denumire firmă

Ai nevoie de un nume pentru firma ta, iar acesta trebuie anunțat la Registrul Comerțului pentru a i se verifica disponibilitatea si, apoi, pentru a fi rezervat. În acest sens, va trebui să depui o cerere și ai mai multe modalități prin care o poți face, prezentate mai jos.

Notă: Scrie în cerere 3 denumiri, în ordinea preferințelor, astfel încât să caștigi timp în cazul în care primul nume solicitat nu este disponibil.

•    accesarea site-ului Oficiului National al Registrului Comertului (www.onrc.ro)  și click pe butonul roșu din dreapta-sus, numit Portal ONRC servicii online; ți se va afișa o pagină nouă, iar in partea stângă o listă de servicii din care vei alege Verificare disponibilitate și rezervare denumire online – este necesar să îți faci cont de utilizator
•    completarea formularului online, tot pe site-ul ONRC, accesând portalul de servicii online, dar, pe lângă contul de utilizator, ai nevoie și de semnătură electronică
•    prezentarea la ghișeu a cererii standard completată, pe care o poți găsi la secretariatul ORC.

Sediu social firma

Firma ta trebuie sa aibă un sediu, un loc în care să îți desfășori activitatea. Nu trebuie să fie proprietatea ta neapărat. Este necesar sa faci dovada ca ai dreptul sa folosești acel spațiu, așadar, în cazul unui apartament actul doveditor de la dosar poate fi contractul de vânzare-cumpărare (daca ești proprietar), in cazul unui spatiu de tip comercial, contractul de inchiriere.

De știut:

•    poți folosi un apartament ca sediu social, chiar dacă nu ești proprietar, lucru care se întâmplă cu ajutorul unui contract de comodat (bunul imobiliar îți este dat spre folosință, fără a fi menționată o perioadă determinată de timp)
•    sediul social mai poate fi găzduit de o firmă de avocatură care pune la dispoziție un astfel de serviciu contra unui onorariu
•    în cazul în care firma ta va avea sediu într-un apartament de bloc, ai nevoie de semnătură de la administrator și semnături de la vecinii cu care ai perete comun (vecinul de sus, de jos, din stanga si din dreapta),  prin care își dau acordul pentru folosirea apartamentului ca sediu social.

Act constitutiv

Actul constitutiv precizează obligațiile și drepturile asociaților, relația dintre aceștia și conține datele lor de identificare, precum si semnăturile. Așadar, va trebui să redactezi un act constitutiv, respectând informațiile pe care trebuie să le conțină.

De știut:

•    actul constitutiv respecta o anumita structura, trebuie mentionate obligatoriu o serie de date precum:

•    portalul online ONRC pune la dispoziție model de act constitutiv, redactarea acestuia se va face urmărind informațiile de acolo

Depunere capital social

O alta etapă a înființării firmei este deschiderea unui cont bancar și depunerea capitalului social care este de minim 200 lei în cazul unui SRL. Documentele necesare pentru a depune în contul deschis capitalul social sunt:
•    actul constitutiv in original (semnat de asociați)
•    dovada verificării disponibilității și rezervării denumirii firmei eliberata de ONRC
•    buletinele persoanelor care reprezintă firma


Declarație pe propria răspundere

Ca să îți înființezi firma nu trebuie să ai antecedente penale, prin urmare va trebui sa declari ca îndeplinești condițiile legale. Acest lucru o vei face la un notariat unde vei completa o declarație. La biroul notarial te vei prezenta cu următoarele acte:
•    carte de identitate
•    rezervarea denumirii firmei eliberată de ONRC

Specimenul de semnătura îl vei rezolva tot la notar.  

Acte necesare firmă (alcătuirea dosarului)

În aceasta etapa vei pune la un loc, într-un dosar clasic cu șină (fără șină nu se poate la noi), toate documentele pe care le-ai obținut până acum. Cu acest dosar completat te poți prezenta la Registrul Comerțului.

De știut: Dosarul cu actele necesare pentru înființarea firmei trebuie să conțină:
•    cererea de înregistrare firma la ONRC (depusa in vederea rezervării numelui firmei)
•    actul constitutiv semnat de asociați sau de tine dacă ești asociat unic și administrator
•    dovada eliberata de ONRC a verificarii disponibilitatii si rezervarii firmei
•    documentul care atestă dreptul de folosință asupra spațiului care îndeplinește rolul de sediu social, după caz poate fi: extras CF, contract de vânzare-cumpărare, contract de comodat, contract de închiriere s.a.
•    în cazul în care sediul social este un apartament de bloc, acordul administratorului și al vecinilor cu care există perete comun
•    declarație pe propria răspundere că îndeplinești condițiile legale pentru exercitarea funcției de administrator (autentificată la notar), la fel și în cazul asociaților (că îndeplinesc condițiile pentru funcția de asociat)
•    specimenul de semnătură legalizat la notar
•    dovada depunerii capitalului social (dosarul primit de la bancă)
•    copie după buletinele administratorului și ale asociaților
•    împuternicire din partea asociaților de a duce la îndeplinire formalitățile în fața ONRC.


Eliberare acte firmă

Odată depuse actele la Registrul Comerțului, urmează să ți se elibereze certificatul de înregistrare -CUI.

Înregistrare fiscală la ANAF

În termen de 30 de zile de la eliberarea CUI-ului, ai obligația să te prezinți la ANAF și să declari existența firmei. În acest sens vei completa si vei depune Declarația 010. Poți apela la un contabil pentru înregistrarea fiscală, oricum din acest moment va fi necesară angajarea unui contabil.

După tot acest proces, vor urma autorizările specifice obiectului de activitate pe care ți l-ai ales, care pot veni de la Primărie, DSV și așa mai departe. Ulterior va trebui să racordezi firma la obligațiile impuse de lege în ce privește protecția muncii, ISU, GDPR, prevenirea spălării banilor și așa mai departe. În aceste din urmă faze vei cam avea nevoie de un avocat.