Începând cu luna Aprilie a acestui an a intrat în vigoare Legea 102/2023 care aduce câteva modificări în domeniul autorizării lucrărilor de construcții și urbanismului. Legea impune anumite dispoziții legate de publicitatea autorizațiilor de construire cu scopul de a asigura informarea tuturor persoanelor interesate.

Conform modificărilor, după primirea autorizației de construire dar înainte de începerea lucrărilor, titularii autorizației trebuie să îndeplinească următoarele formalități:

Legea prevede, de asemenea, că instituția emitentă a autorizației are obligația de a publica informații privind principalele condiții care trebuie să fie îndeplinite de către solicitanți, în termen de maxim 30 de zile de la data emiterii autorizației. Printre aceste condiții se numără procentul de ocupare a terenului, coeficientul de utilizare a terenului, suprafețele implicate, precum și obținerea/solicitarea avizelor din partea autorităților competente în domeniul protejării patrimoniului cultural sau al mediului.

În plus, organismele sociale care doresc să atace autorizațiile de construire au la dispoziție 30 de zile pentru a depune plângere prealabilă, termen care curge de la data ultimei operațiuni publicitare efectuată de către titularul autorizației. Pentru cererile de anulare sau de suspendare, termenul de depunere este de 60 de zile, calculate de la data primirii răspunsului la plângerea prealabilă. În situația în care plângerea prealabilă nu mai este obligatorie, adică atunci când autorizația de construire a intrat deja în circuitul public și și-a produs efectele, termenul pentru introducerea de către organismele sociale interesate a cererilor menționate mai sus este de 60 zile și curge de la data ultimei formalități de publicitate.

În ceea ce privește documentațiile de amenajare a teritoriului și de urbanism, legea a modificat termenul în care acestea pot fi atacate de către organismele sociale. În mod normal, acestea pot fi atacate în termen de 5 ani de la aprobare, însă organismele sociale interesate vor putea face de acum acest lucru doar în termen de un an.

Modificările sunt menite să aducă la cunoștința publicului, într-un timp cât mai scurt, detaliile cu privire la autorizațiile de construire și să reducă situațiile în care acestea sunt uneori atacate chiar după finalizarea lucrărilor.