Violența domestică este definită de art. 3 din Legea 217/2003 ca fiind “orice inacţiune sau acţiune intenţionată de violenţă fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală sau cibernetică care se produce în mediul familial sau domestic ori între soţi sau foşti soţi, precum şi între actuali sau foşti parteneri, indiferent dacă agresorul locuieşte sau a locuit împreună cu victima”.

Conform aceleiași legi, violența domestică poate avea mai multe forme de manifestare, printre cele mai răspândite fiind :

Dintre toate aceste forme, probabil cea mai des întâlnită este violența fizică, motiv pentru care Codul penal pedepsește aspru astfel de comportamente. Mai exact, art. 193 alin (2) prevede că “fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă”. Cu toate acestea, art. 199 alin (1) ne spune că dacă aceste fapte au fost săvârșite asupra unui membru de familie, maximul pedepsei cu închisoarea va fi majorat cu o pătrime, pedeapsa maximă fiind astfel de 6 ani și 3 luni.

Codul penal prevede, de asemenea, termenele de prescripție în care cel care a săvârșit astfel de fapte poate răspunde penal. Conform art. 154, dacă pentru infracțiunea săvârșită legea prevede pedeapsa cu închisoarea  mai mare de un an, fără a depăși 5 ani, atunci termenul de prescripție este de 5 ani.  În situația în care legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depăşeşte 10 ani, termenul este de 8 ani.

Recent, Înalta Curte de Casație și Justiție, prin Decizia nr. 58 din 18 septembrie 2023 a stabilit faptul că la calcularea termenului de prescripție în ceea ce privește infracțiunile stipulate la art. 193 alin (2) Cod penal, se va lua în considerare pedeapsa majorată cu o pătrime din maximul prevăzut.  Astfel, actele de violență asupra membrilor de familie se prescriu penal în 8 ani.