O parte importantă din practica unui avocat specializat în drept civil, dreptul asigurărilor, include acest tip de procese privind daune provenite din accidente rutiere, respectiv litigii de angajare a răspunderii civile.
Accidentele rutiere sunt cazuri clasice de răspundere civilă delictuală, iar potrivit art. 1381 din Codul Civil ”orice prejudiciu dă dreptul la reparație”. Prin reparație se înțelege atât daune materiale cât și daune morale. Acest drept este unic și corelativ, naște o singură obligație de despăgubire, chiar dacă această obligație poate să incumbe la două persoane diferite. În cadrul obligației unice, persoana prejudiciată dobândește calitatea de creditor, iar cei obligați la despăgubire, calitatea de debitor.
În cazul accidentelor, dacă proprietarul autoturismului care a cauzat prejudiciul a avut polița de răspundere civilă obligatorie, debitori ai obligației de despăgubire devin asiguratorul (în limita obligațiilor care îi revin conform contractului de asigurare) și conducătorul autoturismului, indiferent dacă acesta din urmă este sau nu titularul poliței de asigurare. În mod evident, interesul asiguratorului este să nu plătească despăgubiri și în practică el își urmărește acest interes. Motivul pentru această conduită a asiguratorilor este foarte simplu – dorința celor vătămați de a ”trece cât mai repede de acea situație”, ”de a nu se complica cu procese”, adică din multele refuzuri de plată doar o mică parte vor fi combătute în instanță pentru că sunt puțini cei care îi dau în judecată și își câștigă drepturile, iar acest lucru înseamnă profit pentru o companie de asigurări.
Potrivit art. 1385 din Codul Civil ”despăgubirea trebuie să cuprindă pierderea suferită de cel prejudiciat, câștigul pe care în condiții obișnuite ar fi putut să-l realizeze și de care a fost lipsit, precum și cheltuielile pe care le-a făcut pentru evitarea sau limitarea prejudiciului.” De asemenea, dacă accidentul a condus la pierderea unei șanse reale a victimei de a obține un avantaj (pierderea șansei de a încheia un contract, pierderea unei șanse de promovare profesională etc), și acest aspect va intra sub spectrul reparației, respectiv al despăgubirii.
Prin urmare, trebuie să rețineți că în cazul în care sunteți prejudiciat printr-o faptă ilicită provocată exclusiv din culpa altei persoane (accident rutier sau alt gen de accidente), aveți dreptul la repararea integrală a prejudiciului cauzat, care se compune din pierderea efectiv suferită, beneficiul nerealizat și daune morale.
Potrivit prevederilor Legii nr. 132/2017, limitele maxime pe care le poate acoperi asigurarea RCA în cazul unui accident sunt: 1.220.000 Euro - pentru prejudicii materiale produse în unul şi acelaşi accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, și 6.070.000 Euro - pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi acelaşi accident (daune morale), indiferent de numărul persoanelor prejudiciate.
E bine de știut că despăgubirile se acordă atât victimelor aflate în autoturismul nevinovat de producerea accidentului cât și persoanelor aflate în interiorul autoturismului care a produs accidentul, cu excepția șoferului vinovat.